Cheddarkaas is een echte lekkernij voor kaasliefhebbers!

Oorspronkelijk komt cheddarkaas uit Engeland. In een dorpje genaamd Somerset, kon de kaas heerlijk rijpen. Dit proces gebeurde in grotten, waar zowel temperatuur, vochtigheid en licht zeer constant bleven. De geel-, oranjeachtige kaas heeft een stevige smaak en een harde textuur. 

Het gebruik van de kaas in ovenschotels. 

Daar deze kaas een heel volle smaak heeft, en ook nog eens een aangenaam aroma, is deze kaas ideaal om te verwerken in jouw ovenschotels. Persoonlijk wanneer ik graag een kaaskorstje boven op mijn gerecht heb, gebruik ik liever geraspte cheddar, dan andere jonge kaas. Bij cheddar gaat de smaak niet verloren bij het smelten. De kaas combineert perfect met een tomatensaus of een Mexicaanse Tex-mex. Wraps gevuld met groentjes, rijkelijk bestrooid met Tex-mex kruiden en een dikke laag tomatensaus, daarbovenop een laagje cheddar, en je hebt een prachtig gerecht op tafel! 

Kan je cheddar koud verwerken? 

Zeker! Denk maar aan een frisse salade voor in de lente, combineer de kaas met een stukje geroosterd vlees. Aangezien de cheddar zelf sterk van smaak is, verwacht je bij de kaas ook een uitgesproken smaak van vlees. Neem bijvoorbeeld een stukje varkensgebraad, even op de gril aankleuren, verder in de oven laten garen. Laten afkoelen en nadien heerlijke rucola salade toevoegen. Enkele croutons voor een krokante textuur en de overheerlijke cheddarkaas. De vettige structuur van de kaas maakt dat je een sausje of dressing niet nodig hebt. 

Of mag het voor jou wat klassieker? 

We kennen het allemaal, en het kan zeker smaken… Een klassieke hamburger met cheddar is toch oh zo heerlijk. Ook hier zorgt de uitgebalanceerde smaak van de kaas ervoor dat je hem toch nog proeft tussen alle andere ingrediënten. Desalniettemin maken veel mensen hun hamburger toch nog steeds met een sneetje smeltkaas. Maar eerlijk, meer dan ervoor zorgen dat je vlees tegen het broodje plakt doet die kaas toch ook niet. Terwijl cheddar heeft zeker een toegevoegde waarde en de smaken vermengen zich heerlijk in de mond.