Mogelijkheden met cacao boter

pure cacaoboter

Cacao boter kun je voor veel dingen gebruiken, het is daarom handig om altijd wat in huis te hebben. Iedereen weet dat het gebruikt wordt in chocolade, maar eigenlijk weten we er niet veel meer van. De pure cacaoboter kun je namelijk gebruiken bij heel veel toepassingen, in de keuken voor je drankjes en gerechten maar ook als lippenbalsem of crème voor je huid. De boter is namelijk redelijk vet van nature, het blijft redelijk stabiel van vorm. Het zal pas smelten wanneer de boter een temperatuur bereikt van ongeveer 35 – 37 graden, perfect om op de huid te smeren als je een droge huid hebt. 

pure cacaoboter

Is de boter gezond?

Vanwege de vetten die er in de pure cacaoboter zitten zijn de meningen er nog over gedeeld of het gezond is. Toch wordt het ingedeeld in de categorie gezonde vetten, dit komt door de aanwezige vetten zoals stearine olie, oliezuur en palmitinezuur. Biologische cacaoboter is rijk aan oxidanten, daarom heeft de boter een gunstige werking op ons immuunsysteem. De samenstelling van het vetzuur zorgt ervoor dat chocolade een merkwaardig smeltgedrag heeft, normale boter wordt nooit zo hard als chocolade. Dit is ook de reden dat het niet geschikt is om chocolade van te maken. 

pure cacaoboter

Waar moet je opletten bij het kopen

Bij het kopen van pure cacaoboter moet je wel op een aantal dingen letten, hoe geraffineerder de boter is hoe minder mooi deze eruit ziet. Er zijn grofweg twee varianten bij de boter, we spreken dan over de rauwe variant en de biologische. Hoe minder er wordt verhit hoe meer er van de originele boter blijft behouden, daarbij blijft ook de smaak behouden van de boter. Tijdens het maken chocolade gebruikt men geen pure boter, men wil dat chocolade naar chocolade smaakt en niet naar cacaoboter. Gebruik de boter in de keuken, en als zalf en je staat versteld wat de mogelijkheden zijn.